Fakta om Vietnam

Vietnam, är en republik i belägen i Sydöstasien, öster om Laos och Kambodja. När Syd- och Nordvietnam återförenades 1976 blev Hanoi i norr huvudstad. Saigon, landets största stad och det tidigare Sydvietnams huvudstad, bytte namn till Ho Chi Minh-staden (efter Ho Chi Minh). Landets viktigaste hamnstäder är Haiphong och Da Nang.

Geografi

Natur och klimat

Befolkning

Historia

Religion

Näringsliv


Geografi

Vietnam stäcker sig drygt 160 mil längs kusten från den Indokinesiska halvöns östra kust.

Natur och klimat

Vietnam är ett långsmalt skogklätt bergland, från norr till söder genomdraget av Annamitiska bergen, som har toppar i nordväst på drygt 3 000 m. Den smala kustslätten i öster vidgar sig till större slättland kring Song Hong (Röda floden) vid Tonkinbukten i norr och runt Mekongflodens vidsträckta delta i söder.

Landets södra delar har tropiskt monsunklimat med sommarregn genom sydvästmonsunen. I norr är det subtropiskt, och kalla vindar från Kina ger svala vintrar. Kusttrakterna drabbas ofta av tyfoner.

Under vintermonsunen råder vindarna mellan nord och noröst. Medeltemeraturen 15-26 °C kyligast är det i norr för där är det oftats mulet och fuktigt underr vintern. Sommarmunsunen för in varm och fuktig luft från syd och väst samt ger stora regn mängder. Medeltemperaturen i hela landet är 26-29°C under sommarhalvåret, och årsnerbörden 1500-2000mm.

Befolkning

Landet är mycket tättbefolkat vid kusterna och de stora flodernas deltan. Befolkningstillväxten har varit snabb, trots den stora flyktingvågen under och efter Vietnamkriget; hundratusentals vietnameser av kinesiskt ursprung flydde till grannländerna (se båtflyktingar). För att dämpa folkökningen tillämpas numera obligatorisk familjeplanering, och två barn sätts som gräns för idealfamiljen. Omkring 85 % av invånarna är vietnameser (viet eller kinh). Den kinesiska minoriteten omfattar ca 1,5 milj., och totalt finns det ett sextiotal minoriteter (vid sidan av kineserna är de största tay, thai, khmer och muong med ca 1 miljon i varje folkgrupp). Officiellt språk är vietnamesiska. Bland äldre förekommer franska, en rest från kolonialtiden. Vietnam blev en sekulariserad stat under kommunistregimen, men samhället präglas till en del av konfucianismens och taoismens tänkesätt. Animism, förfädersdyrkan och folkliga sektbildningar förekommer (ett exempel är caodaismen). Dominerande religion är dock buddhismen, vars prästerskap kontrolleras av regimen. Det finns också omkring 6 milj. katoliker. Vietnam stod länge under starkt kinesiskt inflytande. Under kolonialtiden drogs eliten in i den franska bildnings- och kultursfären. Med Vietnamkriget och de amerikanska trupperna i Sydvietnam kom ett inflöde av västerländsk (amerikansk) film, musik, TV m.m. Kommunistregimens hårda kontroll över litteratur och massmedier har mjukats upp något under 1990-talets reformperiod.

Historia

Ett samhälle baserat på jakt, fiske och risodling började växa fram ca 10.000 år f Kr. På 1200-talet f Kr. fanns en blomstrande kultur, den s k Don Song-kulturen, som nådde sin höjdpunkt på 300-talet. En kinesisk invasion 112 f  Kr lyckades varpå följde en tusenårig kinesisk dominans. Under denna tid introducerades såväl konfucianism som buddism. Först år 938 drevs kineserna ut efter flera misslyckade upprorsförsök.

Under påföljande århundraden skedde en expansion söderut. Områden erövrades från Champa-riket i Kambodja. Sin nuvarande utsträckning fick Vietnam för drygt 200 år sedan då kejsare Gia Long enade landet och gjorde Hué till huvudstad. Sedan 1500-talet hade katolska missionärer verkat i Vietnam. Från år 1858 kolonialiserade Frankrike successivt Vietnam, inledningsvis under förevändning att missionärerna behövde skydd. År 1885 var landet internationellt erkänt som ett fransk koloni/protektorat. 1902 slogs Vietnam ihop med de franska besittningarna Laos och Kambodja till Indokinesiska unionen.

Indokinas kommunistparti grundades i Hongkong 1930. Ett årslångt kommunistiskt uppror slogs ned brutalt i början av 30-talet. Under andra världskriget erövrades Vietnam av Japan, som dock lät fransmännen fortsätta styra området. Gemensamt exploaterade de två länderna Vietnam med förödande konsekvenser. En hungersnöd i norr kostade två miljoner människor livet. Vid det kaotiska krigsslutet tog den nationalistiska folkfronten Viet Minh, genom vilken kommunistpartiet gjorde motstånd, över kontrollen över en stor del av landet och 2 september 1945 utropade Ho Chi Minh Demokratiska republiken Vietnam.

Den franska koloniala perioden skulle dock komma att vara fram till 1954, då fransmännen slutligen besegrades i det historiska slaget vid Dien Bien Phu. En internationell konferens i Genève ledde till en provisorisk delning av landet i Nord- och Sydvietnam fram till att allmänna val skulle hållas 1956. I Sydvietnam utropades emellertid en USA-stödd republik av Ngo Dinh Diem och två system växte fram, i söder med stöd av USA. Inför hotet av ett kommunistiskt maktövertagande i söder ökade USA:s president John F. Kennedy från 1961 den amerikanska närvaron och andra Indokinakriget, eller Vietnamkriget, var ett faktum. 1973 tvingades Nordvietnam underteckna ett fredsavtal i Paris varefter amerikanska armén lämnade Vietnam men kriget fortsatte till 1975. Året därpå återförenades de två landsdelarna formellt och Socialistiska Republiken Vietnam grundades.

Våren 1978 bedrevs en socialiseringskampanj i söder, vilken främst drabbade kineserna i storstäderna. Minst 400.000 vietnameser, mestadels med kinesiskt ursprung, flydde landet, huvudsakligen sjövägen. Efter ingripande av FN tilläts senare ytterligare minst 350.000 människor lämna landet lagligt.

Snart uppstod allvarliga spänningar mellan Vietnam och Kambodja lett av Röda Khmererna. Efter återkommande skärmytslingar vid gränsen invaderade vietnamesiska styrkor Kambodja i december 1978. Pol Pot-regimen drevs på flykt och en lydregim installerades. Kina, som var Röda Khmerernas viktigaste bundsförvant, regerade genom att i februari 1979 invadera norra Vietnam. Först efter 1990 inträdde en successiv förbättring i förhållandet länderna emellan.

1978 förhandlade Vietnam och USA om normalisering. USA valde emellertid att utveckla relationerna till Kina. Vietnam valde att basera sin säkerhet på ett vänskapsförbund med Sovjetunionen och uppgående i COMECON. Till följd av inmarschen i Kambodja fann sig Vietnam alltmera isolerat. ASEAN-länderna tog ställning för Pol Pot-regimen (som 1982 ingick en allians med Sihanouk). Länge rådde ett dödläge, men under 1980-talets sista år växte ett intresse for en lösning fram. En förutsättning var att Vietnams trupper lämnade Kambodja och så skedde 1989. En process inleddes senare som medförde att Vietnam 1995 valdes in som ASEAN:s sjunde fullvärdiga medlem. Samma år upprättade Vietnam och USA diplomatiska förbindelser.

Efter återföreningen 1976 valde Vietnam att införa den nordvietnamesiska modellen i syd. Målet var en snabb planmässig utveckling. Istället hamnade landet i en allt djupare kris. 1979-80 var man som en följd beredd av pröva vissa oortodoxa metoder inom jordbruk och statlig industri. Den historiska sjätte partikongressen 1986 slog fast att systemet måste renoveras, förändringspolitiken doi moi blev ett begrepp. En utveckling i marknadsekonomisk riktning inleddes.

1990-talet var en anmärkningsvärt framgångsrik period i Vietnams historia. Landet bröt sin isolering. Ekonomin stabiliserades och tillväxten var i genomsnitt 8 procent per år. Utländska investerare började snegla på Vietnam. Breda grupper såg sin materiella situation förbättras. Människors privata sfär vidgades, inom den reformerta enpartistatens ram.

 

Religion

ffga

Näringsliv

Vietnam har kämpat med stora ekonomiska svårigheter efter det förödande Vietnamkriget och är ett av jordens fattigaste länder. Man är i färd med att avveckla den kommunistiska planekonomin. Den traditionella sysselsättningen är jordbruk, som svarar för hälften av landets BNP. Ris är huvudgröda (två eller t.o.m. tre skördar per år) och numera en stor exportvara. Andra produkter är sockerrör, bomull, te, kaffe och tobak. Fisket är betydande. Skogsbruket ger bl.a. teak och bambu; stora skogsarealer har försvunnit genom avverkning, svedjebruk och nyodlingar. Det finns rika mineraltillgångar (kol, järnmalm, apatit, tenn, bauxit m.m.) i norr, där industrin på 1960-talet nådde en hög nivå (verkstads-, textil- och livsmedelsproduktion). I Sydkinesiska havet utvinns sedan 1980-talet olja, som blivit Vietnams viktigaste exportvara. Ålderdomliga maskiner och metoder och en undermålig infrastruktur (vägar, järnvägar, hamnar m.m.) hämmar den ekonomiska utvecklingen. I dag försöker det kommunistiska Vietnam förverkliga vad man kallar en ’’socialistisk marknadsekonomi’’ genom avkollektivisering av jordbruket och privatisering av statliga företag. Utländska företag lockas med skattelättnader och billig arbetskraft att etablera sig i landet. Reformpolitiken (doi moi, förnyelsen) inleddes på 1980-talet. Liberaliseringen av näringslivet har gett hög ekonomisk tillväxt och har höjt levnadsstandarden allmänt sett. Men arbetslösheten är hög och de sociala klyftorna växer, inte minst mellan stad och landsbygd. Vietnams främsta handelspartner finns numera i Sydöstasien. Det stora sovjetiska stödet har ersatts av bistånd från Japan och andra industriländer. Det svenska biståndet var störst, och mycket omdiskuterat, på 1980-talet (koncentrerat till pappersindustrin Bai Bang).